* Inleiding

* Rietberg in Nederland vóór 1600

* Aantallen en verspreiding

* Boerderijen Rietberg

* Rietberg buiten Nederland

* Families Rietberg

* Publicaties en links

* Wijzigingen / aanvullingen / contact

Aantallen en verspreiding  van de familienaam Rietberg in de 20e eeuw
 
Bij het begin van mijn genealogisch onderzoek naar de familie Rietberg ging ik ervan uit dat alle Rietbergs (en families met een bijna identieke naam) 'ergens in het verleden' van een en dezelfde voorouder zouden afstammen en mogelijk was dit dan een afstammeling van de grafelijke familie Rietberg in Duitsland. In ieder geval van een voorvader afkomstig uit Stadt Rietberg in Westfalen (Duitsland).
In de loop van mijn onderzoek kreeg ik al snel in de gaten dat mijn veronderstelling niet juist bleek te zijn.
 
Wat betreft het aantal naamdragers Rietberg had ik ook geen enkel vermoeden toen ik begon met mijn onderzoek. Hierin kwam verandering toen ik gewezen werd op de uitgave 'Nederlands Repertorium van Familienamen' (www.meertens.nl/nfd).
Het Nederlands Repertorium van Familienamen bevat de familienamen en de aantallen dragers van die familienamen, zoals opgegeven bij de Volkstelling op 31 mei 1947. Tussen 1963 en 1988 is het repertorium in veertien delen uitgegeven. Een deel per provincie en drie afzonderlijke delen voor de steden Amsterdam, Den Haag en Rotterdam.
 
Het Nederlands Repertorium van Familienamen bevat de familienamen en de aantallen dragers van die familienamen, zoals opgegeven bij de Volkstelling van 31 mei 1947. Tussen 1963 en 1988 is het repertorium in veertien delen uitgegeven. Een deel per provincie en drie afzonderlijke delen voor de steden Amsterdam, Den Haag en Rotterdam.
 
Volgens het repertorium komen in 1947 de volgende aantallen naamdragers Rietberg in Nederland voor:
Groningen                 3                       
Friesland                   1
Drenthe                    1
Overijssel              172
Gelderland             183
Utrecht                   24
Amsterdam               6
Noord-Holland           8
Noord-Holland totaal                 14       
Den Haag               10
Rotterdam              11
Zuid-Holland           10
Zuid-Holland totaal                   31
Zeeland                   1
Noord-Brabant         12
Limburg                   1
totaal:                    443 personen
 
De meeste Rietbergs komen voor in Gelderland en Overijssel.
 
Zo wonen in Gelderland in 22 gemeenten 183 personen met de familienaam Rietberg:
Arnhem 4; Aalten 11; Apeldoorn 19; Brummen 1; Epe 2; Gorssel 1; Groenlo 3;  Harderwijk 1; Hattem 1; Heerde 35; Lichtenvoorde 37; Nijmegen 13; Oldenbroek 12; Rheden 4; Ruurlo 9; Scherpenzeel 1; Voorst 8; Waardenburg 1; Wageningen 2; Winterswijk 4; Zevenaar 4; Zutphen 10.
 
In Overijssel komt de naam 172 keer voor in 17 gemeenten:
Deventer 12; Enschedé 3; Hasselt 1; Heino2; Hengelo 3; Hellendoorn 1; Holten 26; Kampen 30; Olst 1; Ommen 1; Raalte 1; Rijssen 4; Wierden 4; Wijhe 2; IJsselmuiden 13; Zwolle 61; Zwollerkerspel 7.
 
Ook namen, die lijken op de naam Rietberg, komen voor bij de volkstelling van 1947.
Zo komt de naam Rietbergen 498 keer voor met de meeste naamsvermeldingen in Zuid-Holland 157 (waarvan in Den Haag 56 en in Rotterdam 31), Noord-Holland 112 (waarvan 85  in Amsterdam) en Gelderland (138).
Verder komen voor de familienamen: Rietbergh 2  (provincie Utrecht); Rietberger 10 (Rotterdam), Van Rietbergen (Amsterdam 21 en Den Haag 7); Riebergen (11);
Van Ritbergen (20) en Ritburg (21).
 
In de 1996/97 heb ik menig uurtje op het postkantoor van Assen doorgebracht om de telefoonboeken van geheel Nederland na te kijken op het voorkomen van de familienaam Rietberg. In totaal heb ik 206 abonnees gevonden.
Groningen (2); Friesland (3); Drenthe (4); Overijssel (62); Flevoland (1);
Gelderland (91); Utrecht (10); Noord-Holland (5);  Zuid-Holland (24); Zeeland (1);
Noord-Brabant (3) en Limburg (0).
 
In later jaren kwam het internet mij te hulp.
Op de website familienaam.nl (nu niet meer op internet te vinden) trof ik de geografische verspreiding van de familienaam Rietberg in Nederland aan. Die gegevens zijn gebaseerd op een bestand van telefoonabonnees uit 1993. De naam Rietberg komt volgens deze gegevens 195 keer voor.
 
                                                    
 
Het betreft hier het aantal telefoonabonnees en niet het totaal aantal naamdragers.
 
 
Zelf wonen wij in 1993 in Smilde. Maar op het kaartje staat niemand aangegeven als telefoonabonnee in de gemeente Smilde (Drenthe), terwijl wij in 1993 wel waren aangesloten.
Volgens genoemde website komt de naam Rietbergen 251 keer voor, Van Rietbergen (17), Van Ritbergen (7), Rietberger  (2), Riebergen  (5); Rietbergh (0) en Ritburg (6).                
 
In een aantal boeken uit de Wallanderserie van de zweedse auteur Henning Mankell komt een inspecteur van politie voor met de naam Rydberg. In een boek van, eveneens  zweedse auteur, Kerstin Ekman wordt op pagina 88 van het boek "De Springbron" de naam Rydberg voor; iemand declameert 'De Viegende Hollander'  van een Viktor Rydberg.
In de bibliotheek trof ik toevallig het boek De Duivelsformule (een uitgave van De Geus) aan van de Zweedse schrijfster Carina Rydberg (1962).
 
 
Behalve als familienaam komt de naam Rietberg ook voor als naam van een bungalowpark, twee vakantiewoningen, een trein van Syntus, wegen, pleinen en boerderijen.
  Bungelowpark "De Rietberg" te Epe (Gelderland)
                                                          
 
   Vakantiewoning "De Rietberg" te Wijster (Drente).
Villa "Rietberg" op Schiermonnikoog
 
Dichtbij bungalowpark "De Rietberg" in Epe (Gelderland) ligt de Rietberglaan, genoemd naar dit bungalowpark.
In Wijhe (Overijssel) ligt in het buitengebied de Rietbergweg. De naam van deze weg staat in verband met de daaraan gelegen boerderij "De Rietberg".
In Holten komt een J.Rietbergstraat voor. Deze straat is genoemd naar Jan Rietberg (Holten, 26 november 1852 - Holten, 28 april 1918), wethouder en loco-burgemeester in de gemeente Holten.
In Winterswijk ligt het gemeentehuis aan het Mevr. Kuipers-Rietbergplein, met daarop het in 1955 onthulde monument voor de oorlogslachtoffers.
Dit plein is genoemd naar Helena Theodora Kuipers-Rietberg (Winterswijk, 26 mei 1893 - Ravensbrück, 27 december 1944); verzetsnaam "tante Riek". Zij was betrokken bij de oprichting van de Landelijke Organisatie voor hulp aan onderduikers (L.O.) in de tweede wereldoorlog.
 
                                             
monument voor de oorlogslachtoffers op het Kuipers-Rietbergplein te Winterswijk
 
In Alkmaar, Almere, Borculo, Heemskerk, Heemstede, Leiden, Middelburg, Oudewater, Rotterdam, Rijswijk, Soest, Vlaardingen, Waddinxveen, Zeist en mogelijk in nog meer plaatsen is een straat aanwezig, die naar haar is genoemd.
Sedert 4 mei 2005 draagt een treinstel van de Achterhoekse vervoersmaatschappij Syntus eveneens haar naam.
In Zutphen treffen we ook een Rietbergstraat aan. Maar deze straat is genoemd naar Gerrit Hendrik Rietberg (Zutphen, 20 december 1897 - Zutphen, 16 augustus 1971); verzetsnaam "oom Karel". Hij was tot zijn gevangenneming in juni 1944 leider van de plaatselijke afdeling van de Landelijke Organisatie voor hulp aan onderduikers (L.O.).