* Inleiding

* Rietberg in Nederland vr 1600

* Aantallen en verspreiding

* Boerderijen Rietberg

* Rietberg buiten Nederland

* Families Rietberg

* Publicaties en links

* Wijzigingen / aanvullingen / contact

Zieuwent
 
In Zieuwent, gelegen in de voormalige gemeente Lichtenvoorde (sedert 1 januari 2005 deel van de gemeente Oost Gelre) en omgeving wonen een betrekkelijk groot aantal Rietbergs. Zie: Rietberg in de Achterhoek
 
Het boerenerf Rietberg wordt in 1460 Reytbergh genoemd; in 1584 Retberch en in 1647 Reetbergh.
Het Rietberg in Zieuwent dankt wellicht zijn naam aan de heren van Rietberg. Heer Otto van Thonen betaalde in 1460 thins van dit goed in Zieuwent en bezat tevens het erve Kroekenstoel bij Zwolle onder Groenlo. Zo schreef Otto, graaf en heer tot Rietberg in 1530 een brief ten behoeve van Erich, graaf van Hoya, inzake de huwelijksgift van Maria Hoya. Dat er verbinding bestond tussen het Rietberg en Kroekenstoel bleek ook later nog uit het feit dat Derk, wonende op het Rietberg te Zieuwent in 1625 verklaarde geboren te zijn op het Kroekenstoel. Op 31 maart 1553 verklaarde Joost, heer van Bronkhorst en Borculo, dat Berndt ten Rietberge en zijn vrouw Mette vrij van diensten waren voor het goed Rietberg in Zieuwent, behoudens enkele uitzonderingen.
Deze gegevens over boerderij 'Rietberg' zijn afkomstig uit 'De historie van Zieuwent' van Jan Boekelder en Raymond Boekelder (1987).
 
Op een later tijdstip volgt een uitgebreider verhaal over 'Het Rietberg' in Zieuwent.