* Inleiding

* Rietberg in Nederland vóór 1600

* Aantallen en verspreiding

* Boerderijen Rietberg

* Rietberg buiten Nederland

* Families Rietberg

* Publicaties en links

* Wijzigingen / aanvullingen / contact

Stadt Rietberg
 
De gemeente Rietberg met zijn ongeveer 29.000 inwoners bestaat uit de zeven stadsdelen Bokel, Druffel, Mastholte, Neuenkirchen, Rietberg, Varensell en Westerwiehe.  Het ligt in het zuiden van het district Gütersloh, aan de bovenloop van de Ems, in de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen.
 
                                                
                                                Een bezoek aan Rietberg en omgeving is de moeite waard.
 
Rietberg en omgeving trekt ook vele Rietbergs uit Nederland. Het is zeker aantrekkeling om een plaats met de zelfde naam als je familienaam te bezoeken. En als dat  ook nog een aardig uitziend plaatsje is..........
het merendeel van de Rietbergs uit Nederland komen hoogstwaarschijnlijk hier naar toe omdat zij denken dat hier mogelijk hun roots liggen. Is het niet een familierelatie met de grafelijke familie Rietberg 'ergens in het verleden' dan toch zeker met een afstammeling van iemand die uit de plaats Rietberg afkomstig is.
Het moet voor een aantal Rietbergs een teleurstelling zijn dat hier geen enkele aanwijzing voorhanden is.
Ook een bezoek aan kasteel Rietberg is niet mogelijk, aangezien het in 1803 is afgebroken.
 
 
Op internet is informatie over Stadt Rietberg te vinden op www.stadt-rietberg.de .
Hier is ondermeer een virtuele stadswandeling te maken. Ook kan hier de brochure 'Rietberg Historischer Stadtrundgang' worden besteld en nog meer uitgaven en voorwerpen met betrekking tot Stadt Rietberg.
 
Met betrekking tot de geschiedenis van Stadt Rietberg  is  de uitgave '700 Jahre Stadt Rietberg 1289-1989. Beiträge zu ihrer Geschichte' onder redactie van Alwin Hanschmidt aan te bevelen.
 
                                                                         
 
In 'Jahrbuch Westfalen 1994' is opgenomen een artikel opgenomen van Manfred Beine over kasteel Rietberg: 'Ein grosser Verlust für Westfalen. Das Grafliche Schloss Rietberg und seine Geschichte'.