* Inleiding

* Rietberg in Nederland vr 1600

* Aantallen en verspreiding

* Boerderijen Rietberg

* Rietberg buiten Nederland

* Families Rietberg

* Publicaties en links

* Wijzigingen / aanvullingen / contact

inleiding
 
In 1968 zijn mijn ouders, Johan Rietberg en Janna Rietberg-van Eldik, met mijn zus Joke op vakantie geweest in Stadt Rietberg in Westfalen (Duitsland). Zij komen terug met het verhaal dat zij bewijs gevonden hebben voor de adellijke afstamming van de familie Rietberg. Zo hebben zij op een grafsteen de naam van een graaf Johan Rietberg zien staan.
En aangezien mijn vader en ook zijn vader Johan Rietberg heet ...............................
Als bewijs maken zij een foto van de tekst op de 'grafsteen'.
 
                                                                  
                                         Johan Rietberg (1903-1983)                  De grafsteen blijkt het onderstuk te zijn
                                         op bezoek in Rietberg                           van het Johannes-Nepomuk beeld
 
 
In 1983 breng ik met vrouw en kinderen tijdens de zomervakantie een week door in de omgeving van Stadt Rietberg en natuurlijk brengen wij een bezoek aan de stad en aan de plek waar het kasteel van de grafelijke familie Rietberg heeft gestaan.
In ons vakantieplakboek neem ik na afloop van de vakantie een 'brief' van het stadsbestuur van Stadt Rietberg op.
 
 
                                                    
 
 
        Onze kinderen willen wel verhuizen naar het op te bouwen kasteel bij Stadt Rietberg.
 
In 1991 ga ik voor een kleine archeologische expositie naar het Stadsarchief van Zutphen en maak daar een praatje met een medewerker over de functie van een archief. Zo komen we op het onderwerp familieonderzoek. Natuurlijk ben ik nieuwsgierig of hij informatie over mijn familie weet te vinden. Behalve een geboorteakte van mijn vader en ook nog van mijn opa komt de archiefmedewerker met een brief waarin gevraagd wordt naar informatie over een familie Rietberg in Zutphen. Uit het uitgebreide antwoord blijkt het te gaan om mijn eigen familie. Mijn nieuwsgierigheid is gewekt.
Toch duurt het nog enige jaren voordat ik met de briefschrijver, de heer P.H. Kuipers uit Bilthoven, contact opneem. Hij blijkt een achter-achterneef van mij te zijn, een zoon van de familie Kuipers-Rietberg uit Winterswijk. Door deze Piet Kuipers krijg ik de beschikking over een groot aantal gegevens over Rietbergs in Nederland en word ik ingewijd en enthousiast gemaakt voor archiefonderzoek.